“Ayrılık-Değişimler, Zorluklar Ve Çıkış Yolları” Sempozyumu

“Ayrılık-Değişimler, Zorluklar Ve Çıkış Yolları” Sempozyumu

Avrupa Türk-İslam Birliği’nin 30. kuruluş yıldönümü çerçevesinde İslam Merkezi ve İslam Gazatesi’nin de destekledikleri dördüncü sempozyum “Ayrılık, Değişimler-Zorluklar ve Yeni Çıkış Yolları” adıyla Ploching’de düzenlendi.

Sempozyumu açan Süleyman Yıldırım kısa bir konuşma ile toplantı hakkında katılımcılara kısa bir bilgi verdikten sonra sözü Sempozyumu yöneten Özlem Çelebi’ye bıraktı. Özlem Çelebi, Av. Nurhan Soykan, Sosyalpedogog Sevgi Mala-Çalışkan, Psiyatrist Malika Laabdallaoui ve Pedogog Ayşegül Yılmaz’ı konuklara tanıttı.

Önce Almanya’daki boşanma durumu ve sebepleri üzerinde durularak, bütün boşanmalardaki kadın ve erkeklerin rolleri, hataları, çocukların ayrılıklar sırasında uğradıkları sıkıntılar, özellikle gençlik çağındaki çocuklar, onların okulda karşılaştığı sorunlar, bu sorunların erken ergenlik ve çeşitli bağımlılıklara yol açması üzerinde duruldu.

Genel bir bakış ve bu yönedeki tartışmaların sonunda bu gibi durumlarla karşılaşan müslüman ailelerin başbaşa kaldıkları problemler ele alındı. Ayrılık sırasında özellikle erkeklerin gerekli sorumlulukları üstlenmekten kaçınmaları, problemleri çözme konusunda dışarıdan yardım almaktan kaçınmaları ve sürekli kararsızlık içinde bocalamları örneklerle ortaya konuldu. Özellikle geleneksel aile yapısından gelen alışkanlıklarla geçimsizliğin son safhaya gelmesine rağmen boşanmanın bir tabu olarak görüldüğü ailelerde problemlerin çözümünün daha zor ve karmaşık olduğu, iki taraf da büyük acılar yaşattığı tesbitinde bulunuldu.

Müslüman ailelerde boşanma sırasında kadınların erkeklerden daha fazla sorumluluk ve zorluk içinde olduğu, boşanmış bir kadının toplum içinde de dışlandığı ve depresyona yol açtığı vurgulandı. Bu konuda insanların daha açık fikirli olması ve olaylara modern bir bakış açısıyla bakması bütün katılımcılar tarafından kabul edildi.

Sempozyumun sonunda, bu konuda da özellikle Türk sivil toplum kuruluşlarının ve cemaatlerinin sorumluluk almaları, bilhassa camiilerde bu konuda uzman insanların olması ve onlara başvuran ailelere yardım ederek tabu haline getirilmiş boşanma konularında çözüm bulmaları istendi. Ayrıca ailelerin çocuklaını yetiştiriken de ileride ailede nasıl bir rol üstlenecekleri ve aile içinde karşılaşacakları sorunları nasıl kolaylıkça çözecekleri konusunda da uyarılmaları gerektiği vurgulandı.

Beitrag Teilen