Referans Referans Referans Referans Referans


ATİB’in 25. Kuruluş Yılı ve Genel Merkez Binası Açılış Töreni

1970’li yılların Türkiye’sinin çalkantılı ortamında yoğrulan kuşakların bir kesimi de Batı Avrupa ülkelerine işçi olarak gelen Türklerin, kendi ideolojileri doğrultusunda teşkilatlanmalarına öncülük ettiler. Düşünce farklılıkları ve siyasi mülahazalar yüzünden, her fikri ve ideolojik harekette 12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra baş gösteren ayrışmalar, Ülkücü Hareket içinde de yaşandı.


On yıl boyunca hizmet ettikleri kuruluş ve yakın olduğu siyasi partiyle uzun istişareler sonucunda yolları ayırmış olan kesim, 1987 senesinin bir sonbaharında Almanya’nın Mainz şehrinde, merkezine batı Avrupa ülkelerindeki Türkleri alarak, Avrupa Türk-İslam Birliği’ni, yani ATİB’i kurdular. Bundan sonra sadece, ATİB Kurucu Genel Başkanı M. Serdar Çelebi’nin göç literatürüne kazandırdığı, “Batı Avrupa Türkleri”ne hizmet edilecekti.


Her ne kadar bugün itibariyle 27. Yılına girmiş olsa da, mevcut Genel Başkan İhsan Öner’in deyimiyle, “Gerçek bir sivil kitle kuruluşu olan ATİB”in 25. Kuruluş Yılı’nı ve yeni hizmete giren genel merkez binasının açılışını, Türkiye’den, Balkanlardan ve Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelen ATİB’liler ve ATİB dostları, iki gün boyunca birlikte kutladılar.


1. Gün; halka açık olarak düzenlen açılışa çevredeki Türkler kadar Almanlar da ilgi gösterdiler. ATİB derneklerinden akın akın gelenler de ise ayrı bir heyecan ve gördükleri tablo karşısında gururla karışık, daha da pekişen bir özgüven duygusu gözlerden okunuyordu. Genel Merkez Camii’nin Din Görevlisi Seyit Lüleci’nin Kuran-ı Kerim okumasından sonra, ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, bina önünde toplanan kalabalığa kısa bir konuşma yaparak, Kurucu Genel Başkan Musa Serdar Çelebi, Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanlarından Ramiz Ongun, Makedonya Türk Milli Birlik Partisi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Avrupa Türk Birliği (ATB) Genel Başkanı Erol Yazıcıoğlu ve diğer davetlilerle birlikte kurdeleyi kestiler.


ATİB’li kadınların açılışa özel hazırladıkları yiyeceklerle karınlarını doyuran misafirler, bir taraftan da binayı gezerek görevlilerden bilgi aldılar. İki gün boyunca çocukları eğlendiren Nasreddin Hoca’mız, gerek açılış öncesi dışarda ve gerekse salonda Türk folklorundan ustaca oyunlar sergileyen “Kafkas Folklor Ekibi” her yaştan insanın takdirini kazandı. Genel Başkan İhsan Öner, Kurucu Genel Başkan M. Serdar Çelebi, ATİB Eski Genel Başkanlarından Selahattin Saygın, ATİB Kurucularından Ramiz Ongun, Cevat Saraç, Mustafa Karahan, Yahya Taşkıran, Kosova Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, daha sonra Cengiz Özdemir ve diğer misafirlerin konuşmasını salondakiler dikkatle dinlediler. Ozan Yusuf Polatoğlu’nun “25. Yıl Şiiri” ise özel bir ilgiye mazhar oldu. Daha sonra Ahmet Baydaroğlu da birbirinden güzel türkülerle salondakileri coşturdu.



25. Yıl açılışının 2. Günü yine Kuran-ı Kerim ve ardından Türkiye ve Almanya’nın milli marşlarının okunmasından sonra Genel Başkan İhsan Öner’in kapsamlı açış konuşması (tamamını şu linkten okuyabilirsiniz) dikkatle dinlendi. ATİB’in kuruluş felsefesi üzerine bir konuşma yapan M. Serdar Çelebi; “Bu kültür coğrafyasında varlığımızı devam ettirebilmek için teşkilatlı, zengin, eğitimli ve katılımcı özelliklerinin ağır bastığı bir toplum olmak mecburiyetindeyiz” dedi.


Özel olarak ATİB’in 25. Kuruluş Yıldönümü’ne katılmak üzere Almaya’ya gelen T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuşmasında İslam’la terörü bağdaştıran Batı dünyasını eleştirdi ve Avrupa Türklerinin yanında olduklarının mesajını verdi.

Osnabrück Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bülent Uçar’la birlikte açılışa iştirak eden, Prof. Dr. Abdurrahim Kozalı’nın son derece seviyeli konuşması ilgiyle dinlendi.

Almanya’daki çatı kuruluşlarından katılanlar şunlardı:

DİTİB’den Bekir Alboğa, Milli Görüş IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, İslam Kültür Merkezleri (VIKZ)’nden Mehmet Yılmaz, UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, Avrupa Türk Caferiler Birliği Genel (ATCB) Başkanı Mehmet Irmak, Avrupa Türk Birliğ (ATB) Genel Başkanı Erol Yazıcıoğlu, Almanya Müslümanları Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek ve Genel Sekreter Nurhan Soykan, Almanya İslam Konseyi (Islamrat) Başkanı Ali Kızılkaya, Türk-Alman Yazarlar Birliği (TAB) Eşbaşkanı Alaattin Diker, Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin.