İletişim Kartı

Neusserstraße. 553 50737 Köln ​

7/27 Arayabilirsiniz!

Kuruluşumuz

1960`lı yıllarda başta Federal Almanya olmak üzere Avrupa ülkerine başlayan İşgücü göçü; 1973 yıllarında resmen durdurulmuş olmasına rağmen, artık Misafir İşçi kabul edilen insanlarımız gerek aile birleştirilmesi ve gerekse Avrupa`da dünyaya gelenlerle birlikte önemli bir sayıya ulaşmıştı. Sılaya Dönüş özlemleri de artık yerini yavaş yavaş kalıcılığa bırakmıştı bu yıllarda.. Giderek büyüyen ihtiyaçlar ve bunun getirdiği çözüm arayışları dernekleşme ihtiyacını doğurmaya başlamıştı. Ne var ki, göç eden insanımız Türkiye`de o yıllarda yaşanan politik gruplaşmayı da Avrupa`ya beraberinde getirmişti. Dolayısıyla dernekleşmeler hem sosyal hem de politik gerçeklere dayalı ve Türkiye eksenli olarak ortaya çıkıyordu.

1980`lı yıllara gelindiğinde hemen hemen bütün toplumsal konular Türkiye`deki gelişmelere endekslenmiş durumdaydı. Zaten başlangıçta plan ve proğramsız başlayan Göç‘ün ortaya çıkardığı sosyo-kültürel sıkıntılarından bunalan „Gurbetçilerimiz“ kendi meselelerinden kaçtığı; hatta Türkiye`den kurtarıcı bekleme hayali içinde olduğu gözleniyordu. Ve 1980`li yılların ortalarına gelindiğinde, Avrupa`da kalıcı oluşumuz, bu kalıcı oluşun ortaya çıkardığı meseleler ve bu meselelerin çözümü için yapılması gereken çalışmaların istenilen sonuçları vermesi için ise teşkilatlanmak bir zaruret idi ve bu gerçek her kesimde kendini hissettirmeye başlamıştı artık.

Bilhassa 1980 Askeri İhtilali dönemiyle birlikte yaşanan olaylar birçok konuda olduğu gibi yurtdışındaki Türk vatandaşlarının da Türkiye açısından önemini ortaya çıkarmıştı. Bu sebeple, işçi göçünün başladığından beri yurtdışındaki vatandaşını hatırlamayan resmi çevreler, bu defa Türkiye endeksli yapılanmaları tek elde toplama gayretlerine girdiler. Ne var ki birleştirme yerine Avrupa Türk`üne yönelik ayırımcı ve bölücü bir tutum sergilendi. Avrupa şartları ve bizim meselelerimiz dikkate alınmadan tepeden inmeci, dayatmacı yaklaşımlara hareket edilince, meseleler dahada katmerlendi. Böyle bir durumda yapılacak şey kendi şartlarımıza uygun, yeni bir yapılanmaya gitmekti…

Demokratik bir ülkede mücadelenin sağlıklı yolu, sivil kitle örgütlenmesi ile güçlü bir toplum oluşturmak ve bu güçlü toplum ile güçler dengesi içinde yer alarak, haklarına sahip çıkmaktır. Bu sebeple, yeni yapılanmanın istişareye dayalı, kamuoyuna açık, kendi değerlerini sahiplenirken, farklılıklara saygılı ve uzlaşmacı bir anlayışla gerçekleştirilmesi gerekliydi. 1987 yılının sonuna doğru gelindiğinde, Avrupa Türk İslam Birliği `ni kuracak olan gönül adamları açısından ortam ve şartlar hazır görünüyordu…

Avrupa Türk İslam Kültür Dernekleri Birliği (ATİB) 17 Ekim 1987 tarihinde, Federal Almanya`nın Nieder-Olm/Mainz şehrinde bu ortam ve şartlarda ortaya çıktı. Uzun istişareler ve çalışmalar neticesinde, Göç ün ilk yıllarından itibaren Avrupa`da yaşayan ve kendini Avrupa Türklerine hizmete adamış teşkilatçı insanların ve derneklerin ortak kararıyla; partiler üstü, Avrupa`daki insanımızın gerçeklerine ve taşıdığı değerlere dayalı sivil bir teşkilat olarak, tamamen yola çıkılmıştı.

Maiz Nieder Olm`de yapılan kuruluş toplantısında, Avrupa`daki Türklerin artık misafir işçiler olmadığına, tarih boyunca hep Batı`ya doğru yürümüş olan insanımızın Avrupa ülkelerine yerleşmekte olduklarına ve bu sebeple artık „Göçmen Türkler“den bahsetmek gerektiğine dikkat çekerek ; ATİB‘in Türkiye`nin günlük politika konularından uzak kalacağını ve yaşadığımız ülkelerdeki siyasi partilerle işbirliğinin gerekliliğine inandığını duyurmuştu.

Böylece ATİB` i kuran irade, Avrupa`daki Türklerin, yaşadıkları ülkelerde kültürel kimliğini muhafaza ederken, yerli-çoğulcu toplumla uyum içinde yaşamayı, eşit haklara kavuşmuş, eğitimli ve belli bir ekonomik güce sahip bir toplum olmayı hedef göstermişti.

ATİB, tarihin bu dönemecinde Avrupa`daki bütün Türklere ülkümüzün; yaşadığımız ülkelerde örgütlenmiş, eğitimli, zengin ve siyasi hayata katılmış güçlü bir toplum oluşturmak olduğunu dillendirdi. Gelecek yüzyıllarda da kültürel varlığını muhafaza edebilmek; ayakta kalmak, var olmak için takip edilmesi gereken yolu göstermişti.

ATİB bu ülkü ile, hem toplumumuzun tüm fertlerine, hem de özellikle bu topluma öncülük etmek isteyenlere, Avrupa`daki geleceğimizi kurarken daima göz önünde bulundurulması gereken üç ana esası işaret etmiştir:

Birincisi; dağınık, birbirinden habersiz ve içinde yaşadığı toplumdan kopuk fertler olmak yerine, her alanda ve her yaş gurubunda örgütlenmiş, bu örgütler yoluyla birbirleriyle ve içinde yaşadığı toplumla sağlıklı ve sürekli ilişkiler kurarak entegre olmuş bir Türk Toplumu‘na ulaşmak arzusudur.

İkincisi; işsiz güçsüz, üretime katılmayan, işsizlik parasıyla adeta tufeyli bir hayat yaşayan insanlardan oluşmus bir toplum yerine; çok çalışan çok kazanan, çocuklarına iyi eğitim aldıran, israfa kaçmadan iyi evlerde oturan, iyi giyinen ve iyi arabalara binen bir toplum olmak dileğidir. ATİB, kısacası kendi varlığı ve geleceği için gereken işleri yapan ve yaptırabilen, etkili, zengin, yani iş-güç sahibi bir toplum olmak hedefini göstermiştir.

Üçüncüsü; örgütlenen ve zenginleşen insanımızın, içinde yaşadığı ülkenin siyasi hayatına katılmasıdır. Herkesce bilinen bir hakikat vardır. Siyasi haklar tamamıyla elde edilmeden ve kullanılmadan sosyal, kültürel ve ekonomik sorunların köklü çözüme kavuşturulması mümkün değildir. ATİB bu gerçekten hareket ederek, Avrupa`da yaşayan tüm Türklere, „yaşadığınız ülkelerdeki derneklerin yönetimine, belediye meclislerine, eyalet ve federal parlamentolara girin; böylece yönetime, dolayısıyla kendi geleceğinizle ilgili kararlara katılın!“ çağrısı yapmıştır.

ATİB yöneticileri, bu ülküyü bu hedefleri kurulduğu günden beri istikrarlı bir şekilde hem hendi mensuplarına anlatmış, hem de derin bir samimiyet ve mütevazilik içinde diğer kardeş kuruluşların yöneticileriyle paylaşmıştır. Bugün dönüp geriye baktığımızda, sevinçle emeklerin boşa gitmediğini görüyoruz.

           

Prensiplerimiz

  • Avrupa Türk-İslam Birliği, kuruluşundan bu yana “Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” iIahi emrini yerine getirmenin gayretiyle, birilerinin nerelerde olduklarına göre değil, Hak nerede ise, biz oradayız anlayışını kendine şiar edinerek çalışmalarını sürdüren bir üst kuruluştur.
  • Avrupa Türk-İslam Birliği, Batı Avrupa`daki Türklerin Misafir değil, göçmen oluşları noktasından hareketle ve külütrel kimliğimizin korunması doğrultusunda hizmeti kendisine şeref saymış teşkilatların oluşturduğu bir çatı kuruluşdur.
  • Avrupa Türk-İslam Birliği, grup taassubundan uzak, sadece benim meşrebim doğrudur bağnazlığına düşmeden, kul olmanın şerefli yüceliğini kavramış, Her türlü köleliğe hayır soyluluğunu gösterebilmenin gayreti içinde bulunanların yuvası olma azmindedir.
  • Avrupa Türk-İslam Birliği camiası için esas olan, inançlarımızın hayata taşınmasıdır. ATİB tüm çalışmalarını bu amaç için yapar. Hak yola ancak meşru vasıtalar ile varılabileceği inancıyla ve kesinlikle vasıtaları gaye haline getirmeden varlığını sürdürmek, geride mahzun bir kimse bırakmadan, mazlumların tamamını imkanları ölçüsünde kucaklamak ve barış için Yeryüzünde fitne yok oluncaya kadar mücadele etmenin kararlılığı içerisindedir.
  • Avrupa Türk-İslam Birliği, çalışmalarını sürdürürken yeryüzünün en kıymetli varlığı olan insanı esas alır. İnsanları tüm farklılıklarıyla olduğu gibi kabul eder. Irk, din, renk ve mezhep gibi ayrılıkları sorun olarak değil, bir zenginlik olarak görür. İnsana saygıyı ve insanî değerlere sahip çıkmayı vazife bilir.
  • Avrupa Türk-İslam Birliği, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, ayrımcılığa ve ne sebeple olursa olsun suçun şahsiliğini reddeden teröre kesinlikle karşıdır. Eşitlik ilkesine ters olan, uyumsuzluğa ve huzursuzluğa yol açan ayırımcı politikalara son verilmesi için gayret gösterir. İnsanlar arasındaki belirleyici kıstası adalettir.
  • Avrupa Türk-İslam Birliği, tüm faaliyetlerini herhangi bir siyasi organizasyonun uzantısı olmaksızın partiler ve gruplar üstü bir anlayışla, sadece inançlarının ve savunduğu ilkelerin rehberliğinde sürdürür.

Gayelerimiz

  • Batı Avrupa ülkelerinde inançlarımızı koruyabilmemiz ve devam ettirebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz, İslamî kurumların oluşturulmasına katkıda bulunmak;
  • Batı Avrupa‘da Türk kültürünün korunması ve geliştirilmesi için gerekli sosyal yapılanmasını gerçekleştirmeye çalışmak;
  • Kazanılmış hakların yerinde ve zamanında kullanılması ve günün ihtiyaçlarına göre geliştirilebilmesi için sosyal ve siyasi sahalarda eşit hak mücadelesi vermek;
  • Batı Avrupa Türklüğünün başta Türkiye olmak üzere, yeni bir uyanışın eşiğindeki Türk dünyası ile sosyal ve kültürel temaslar geliştirmesini temin etmek; Türk dünyasının böyle bir geçiş döneminde ihtiyaç duyduğu konularda sözcüsü olmak ve milli menfaatlerimiz doğrultusunda kamuoyu oluşturmak;
  • Batı dünyasında, özellikle komünizm iflasından sonra yoğunlaştırılan İslam ve İslam dünyası aleyhinde kamuoyu yönlendirme gayretkeşliğinin karşısında, İslam‘ın doğru tanıtılması için çalışmak; İslam ülkeleri ile sosyal, kültürel ve dini temaslar geliştirmek;
  • Batı Avrupa ülkelerinde kamuoyu ve devlet yetkililerini, inanç ve kültür değerlerimiz ile ilgili bilgilendirilerek yabancılara yönelik politikaların oluşturulmasında ön yargılar ile eksik ve yanlış bilgilerin sebep olabileceği yanlışlıkların önüne geçmeye çalışmak;
  • Üye derneklere, mahalli kuruluşlara, sayılan gayeler ve içinde bulunulan şartlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda, yeni bir dinamizm kazandırarak; faaliyetlerini koordine etmek.

Faaliyetlerimiz

  • Yukarıda kısaca değinilen gayelere hizmet edecek faaliyetler yaparak, yaşadığımız coğrafyada inanç ve kültür değerlerimizi canlı tutmak ve farklı bir inanç ve kültüre mensup insanların çoğunluğu oluşturdukları bir toplum içinde varlıklarını sürdürebilmelerinde Avrupa Türk-İslam Birliği; tarihi, sosyal ve dahası insani bir sorumluluk üstlenmektedir. Avrupa Türk-İslam Birliği kamuoyunda tesirleriyle yankı bulan, çok farklı tür ve sayıda faaliyet tertip etmektedir. Bunların belli başlıları çok kısa ve öz olarak şöyle sıralanabilir:
    • Eğitim Çalışmaları
    • Avrupa Türk-İslam Birliği‘nin faaliyetleri arasında eğitim çalışmaları ağırlıklı olarak yer almaktadır. Dünya gündeminde yer alan çeşitli konularla ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik konferans, seminer ve paneller düzenlemekte, bunun yanı sıra okul tatillerinde gençler ve çocuklar için yatılı eğitim kampları tertiplenmektedir. Ayrıca bağlı dernek yöneticileri için hazırlanan eğitim kampları da, her sene bir başka Batı Avrupa ülkesinde yapılmaktadır. Dernek bünyelerinde düzenlenen çeşitli kurslar ile çocuklara yönelik Kur’an kursları, bilgi yarışmaları, Ramazan programları insanımızın ilgi gösterdikleri eğitim çalışmalarımızdandır.
    • Bu arada göçün otuzuncu yılı münasebetiyle düzenlenen 30. Yıl, kimlik, Din Eğitimi ve Dil panelleri ile Türk Dünyasındaki Gelişmeler ve Değişen Dünyada İslam panellerinin, gelişmeleri kamuoyuna yansıtma ve dünya gündemine mal etme açısından iz bırakan çalışmalar olarak değerlendirildiğini belirtmek gerekir.