Durmuş Yıldırım
Fikret Ekin
Selahattin Saygın
Ihsan Öner
Mahmut Aşkar
Referans Dergisi Edebiyat Sohbetleri
Avrupa Türk İslam Birliği Genel Başkan Danışmanı ve Referans Dergisi’nin Halkla İlişkiler sorumlusu Nurdoğan Aktaş’ın düzenleyip sunduğu ‘Edebiyat Sohbetleri’nin ilki Orhan Aras’la Avrupa Türk İslam Birliği’inde gerçekleştirildi.
’Edebiyatımızdan Protreler’ başlığı adı altında gerçekleştirilen sohbet toplantısını Nurdoğan Aktaş kısa bir konuşmayla açtı. Referans Dergisi’nin artık 18.sayıya ulaştığını ve her yerde kendi okuyucusunu bularak iyi bir noktaya doğru ilerlediğini ve bu vesileyle yıllar önce ATİB’İn başlattığı ‘Edebiyat Sohbetleri’ni ve bugünden itibaren Referans’la birlikte devam ettireceğini kaydeden Aktaş, Orhan Aras’ın edebi kişiliği üzerinde de durdu. Orhan Aras’ın biri Almanca olmak üzere 8 kitaba imza attığını ve bunun yanısıra başta Referans olmak üzere çeşitli dergilerde yazı ve şiirler kaleme aldığını anlatan Aktaş, bu sohbette de Aras’ın edebiyatımızdaki şahsiyetler hakkında edebiyatseverlere hitap edeceğini anlattı ve sözü Orhan Aras’a verdi.
Orhan Aras, Türk edebiyatının Orhun abidelerinden başlayarak günümüze kadar aynı zamanda Türkçenin de bir serüveni olduğunu anlatarak başladığı sohbetinde, Kaşgar’dan Bağdat’a, Bağdat’tan İstanbul’a kadar büyük bir coğrafyanın dili olan Türkçenin çok büyük edebi şahsiyetler yetiştirdiğini örneklerle sundu. Bilge Kağan yazıtındaki bir cümlelik hüzünden, Fuzuli’nin şikayetnemesine, Baki’nin Mersiyesi’inden, şair Eşref’in hicivlerine kadar örneklemeler yapan Aras, Türk okuyucusunun ne yazık ki kendi edebiyatını, özellikle Doğu Türklerinin edebiyatını iyi bilmediğini ve gelecek kuşaklara aktarmadığını anlattı.
İki saate yakın süren sohbet Şehriyar’ın kendi sesinden ‘Heyder Babaya Selam’ şiir dinletisiyle sona erdi.